Oh the movies

Jag trodde jag gjort ett sånt här inlägg innan, men tydligen inte. Jag vill lista de filmer som har varit ett stor inflytande under min uppväxt och de flesta är ur fantasy-facket.

Det Flygande Skeppet (1990)
Orginal titel: ”The fool of the world and the flying ship”

Jag älskade ”Det flygande skeppet” eller jag älskar den fortfarande. Det är en underbart dockanimerad rysk saga som börjar med att Tsarens dotter inte vill gifta sig, så hon ger en omöjlig uppgift. Den som bygger ett flygande skepp till henne är den som kommer få hennes hand. Detta annonseras på plakat som sätts upp med guldspikar i hela riket. I en fattig bondfamilj hittar två av de äldre bröderna guldspikarna och lämnar sina föräldrar och yngsta brodern Peter och säger att de ska försöka hitta ett flygande skepp, fast egentligen spelar de bort alla pengarna. Peter blir efter ett tag orolig och ger sig ut och letar efter bröderna, men på vägen träffar han en underlig gubbe som han bjuder på den lilla mat han har. Gubben visar sig vara en trollkarls och medan Peter sover så gör han ett flygande skepp av snön och försvinner sedan. Peter går förundrat ombord på skeppet när han vaknar och det flyger iväg. Under sin färd till palatset plockar han upp all möjliga underliga människa. En med superhörsel, en som kan se hur långt som helst osv. Tillsammans så måste de överlista tsarens elaka rådgivare som utsätter de för diverse omöjliga test.

Kortfilmen är oehört vackert utförd med fantastiska miljöer och dockor.
Den finns att se, fast på engelska, på: YOUTUBE
detflygandetskeppet

 

 

 

The Adventures of Baron Munchausen (1988)

Staden håller på att invaderas av turkarna och en liten teatergrupp försöker hålla modet uppe genom att återge dramat av ”Baron Munchausen”, och mitt under framförandet kommer en herre som påstår sig vara den RIKITGA Baronen och börjar berätta den riktiga orsaken varför Sultanen bombarderar den lilla stan. Han lurade av honom på hela skattkammaren.
Hur som så ska Baronen försöka leta reda på sina kompanjoner och stoppa Sultanen, och flyger iväg i ett luftskepp gjort av kvinnounderkläder, bara det att teaterdirektörens dotter har smugit ombord och får följa med på sin livsresa.

Terry Gilliam säger jag bara, han är en mästare, det finns inte så mycket mer att säga.

MPW-54132baron-munchausen

 

Labyrinth (1986)

I Labyrinth råkade Sarah önska att ”the goblin king” ska ta hennes lillebror. Vilket han också gör, och han kommer behålla honom om inte Sarah klarar sig igenom hans labyrint på 13 timmar. I labyrinten finns massa hinder och gåtor som Sarah måste klara av, men under färden träffar hon också på massa märkliga figurer som blir hennes vänner.

The goblin king spelas av David Bowie, som bara är så cool.Vad som gör att jag fastnar vet jag inte riktigt, kanske är det den där härliga Alice i underlandet känslan som infinner sig.

labyrinth

Legenden- Mörkrets härskare (1985)
Orginal titel: ”Legend”

Lily är en prinsessa som ibland rymmer ifrån slottet för att hälsa på det ”vanliga” folket. Hon har förälskat sig i Jack (Tom Cruise), som lever ute i naturen och kan kalla till sig skogens djur. Han bestämmer sig för att visa Lily det mest magiska som finns, enhörningarna, heliga djur som bara vet om godhet. Lily går trots Jacks förmaningar fram till de underbara djuren och rör en av de. Utan någon av de vetskap har samtidigt den onda ”mörkrets härskare” bestämt sig för att lägga världen i mörker och skickat ut sina onda goblins att ta reda på enhörningarnas horn, så samtidigt som Lily rör vid enhörningen träffas den av en pil ifrån goblinens blåsrör och springer iväg i panik.
Jack tror att det är Lilys fel och blir arg på henne, men Lily charmar honom och slänger i sin ring i sjön och säger att att det är ett uppdrag för att se om han duger. Jack hoppar i, men samtidigt har goblinarna tagit ena enhörningens horn och världen blir till vinter. Lily tappar bort Jack och springer iväg och blir till slut tillfånga av mörkrets härskare som vill ha henne som sin.
Samtidigt har Jack träffat på massa småfolk som ger honom en rustning och följer med honom för att stoppa att mörkrets härskare dödar den andra enhörningen, för då kommer solen aldrig mer att gå upp igen.

Legenden-mörkrets härskare är spännande, rolig och vacker. Sen alla härliga citat som finns i filmen: ”Mortal world turned to ice, here is goblins paradise” eller ”May be innocent, may be sweet… ain’t half as nice as rotting meat.”

legend_replegend

Time Bandits (1981)

Kevin hamnar av en slump tillsammans med ett gäng med dvärgar som stulit en karta ifrån gud. Kartan är inte över geografiska platser utan platser i tiden och dvärgarna använder den för att stjäla skatter. På sina resor träffar de på bland annat Robin Hood, skönheten och odjuret och flera andra. Samtidigt så är den elaka ”Supreme being” ute efter kartan.

Det finns inget lätt sätt att förklara Time bandit, man måste se den helt enkelt. Det är ingen lätt film, men den är fantastisk. Och jag är ledsen, men tycker man inte om Time bandits, hamnar man på min ”hmmm” lista.

timebandits

Flash Gordon (1980)

Jag måste erkänna att jag inte sett Flash Gordon på massa år så jag kommer inte riktigt ihåg storyn. Men jag vet att den onde Ming tänker förstöra jorden, men vill först ”play a little game” och Flash gordon och en tjej hamnar mitt uppe i allt ihop och försöker rädda jorden.
Jag minns också att de hamnar hos något skogsfolk med en prins som spelas av Timothy Dalton, där Flash måste sticka ned handen i en rot där det finns en skorpion.

Bra film hur som!

FlashGordon

The Lord of the Rings (1978)

Nej, det här inte Peter Jackson varianten utan den semitecknade varianten ifrån 1978. När jag var liten så hade pappa läst Bilbo, men han fick inte läsa sagan om ringen för oss för min mamma. Så när jag såg den här var det som att få se på något förbjudet.
Jag tycker fortfarande den är fantastisk och bättre än Jackson varianten. Men det är tråkigt för den här följer bara historien fram till enterna ungefär, sen var det tänkt att det skulle bli en till film, som aldrig blev av.

LOTR - Bakshi lotr_14

Brazil (1985)

Brazil utspelar sig i en framtid där allt är byråkrati, alla ska passa in, annars är man terrorist som hämtas av en anti-terrorist styrka och ingen undrar vart man tar vägen.
Huvudkaraktären är en man vid namn Sam som jobbar som inte är någon särskild och jobbar på sitt gråa jobb, men egentligen drömmer om helt andra saker. På grund av att en fluga fastnar i en skrivmaskin blir fel man tagen som terrorist och grannen till han som blir bortförd försöker reda upp problemet vilket är helt hopplöst i den byråkratiska världen. Sam blir medragen och snart är hans värld ställd helt uppåner.

Brazil känns som en väldigt twistad variant av 1984. Den är väldigt speciell, men även den helt fantastisk.

brazil

Jabberwocky (1977)

Dennis är en tunnbindare, men blir arvlös av sin far som dör och de i byn han bor vägrar jobba med honom på grund av hans nya ideer. han beger sig till staden där han inser att det inte är så mycket lättare efter här styrs handeln av skrån och handelsmän. Skråna och handelsmännen tjänar storskovan på monstret Jabberwocky som härjar i skogen utanför. Mycket av handlingen utspelar sig runt Dennis kärlek till den otroligt groteska Griselda, som inte alls besvarar hans kärlek, och prinsessan som blir helt nerkärad i Dennis. Men Dennis vill bara ha sin Griselda.

Mellan mig och min bror så är det här ett stort internskämt. Det finns så mycket i den här filmen som bara är så otroligt roligt! Se den, bara gört!

monty_python_-_jabberwocky (1)

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*