Bilbo- the beginning

En jag känner frågade häromdagen om boktips som inte var fantasty, och jag läser ganska mycket så jag tänkte att det kan väl inte vara så svårt. Och insåg att jag bara läser fantasy och ingenting annat. Eller jag har självklart läst annat, men inget jag tyckt varit riktigt bra. Nu läser jag väldigt blandad fantasy, och jag har svårt för det fantasy-segmentet som jag tycker mest är blask (som tex Robert Jordan).  Men nästan allt jag läser tillhör fantasy-genren på något vis, och allt började när jag var sex år.

För när jag var sex år läste pappa ”Bilbo” för mig och min bror, och han var tvungen att läsa den tre gånger till, han hade kunna få läsa om den ännu fler om inte min stackars lillebror hade protesterat. Jag älskade den boken, jag sjöng sånger om dvärgar, låtsades att skidbacken som stack upp bortom sjön var Ensamma berget och jag till och med drömde om Bilbo och dvärgarna. Det var starten för mitt stora fantasy-intresse. Jag minns inte vilka böcker jag läste sen, antagligen massor som inte var fantasy, men min fantasy-förälske sitter i, det har inte funnits några böcker som jag fallit så djupt för eller blivit så indragen i som mina älskade fantasy-böcker.

Och det är väl därför jag är lite skeptisk till ”The Hobbit” filmen. För mig är Bilbo så nära hjärtat och jag vet faktiskt inte riktigt vad jag ska vänta mig, och jag vet inte vad jag känner när jag ser den nysläppta trailern. Spontant känns det som den kan bli för storslagen, för Bilbo är faktiskt inte det episka verk som Sagan om ringen är. Den skrevs för barn och ungdomar med en ganska humoristisk ton, med massa sånger och rim.
Men jag ska nog försöka att se den mer som inspirerad av Bilbo, och inte Bilbo-THE movie.

 

3 kommentarer

  1. Jag älskar fantasy men just Bilbo hade jag ganska svårt för när jag läste. Jag tog mig igenom den, men det tog lång tid. Sen tog jag mig även igenom Härskarringen, vilken jag hade ännu svårare för. Jag älskade filmerna dock (kanske mycket tack vare att jag inte var ett fan av böckerna när jag såg den första och kunde se filmen för vad den var istället för att jämföra den med boken) så jag ser verkligen fram emot The Hobbit. Ska ge boken en andra chans också, tror jag kommer ha lättare för att ta den till mig idag.

  2. *Vilken underbar historia om dina bilbo upplevelser :D, pappa gjorde misstaget att läsa Sagan om Ringen för mig och min lillebror istället när vi var i den åldern, höll typ 2 kapitel sen var vi less. Det är inte en bok som passar för barn tillskillnad från Bilbo.

    Jag har inte läst bilbo utan bara sagan om ringen nu och håller med om att det känns som att The Hobbit kan bli lite för storslagen, iallafall när man ser på trailern men den kanske bara är klippt så, vi får se. Jag tror att Peter Jackson kommer att göra ett bra jobb iallafall :).

    1. Vi (eller kanske mest jag) ville att pappa skulle fortsätta med sagan om ringen, men han fick inte för mamma, hon tyckte vi var för små :( Så pappa återberättade sagan om ringen för oss istället.

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*